מתרגש לקראת היציאה לשטח.
יום רביעי, 8 בדצמבר 2010
ArchiBlender ארכיבלנדר: ארכיבלנדר יוצאים לשטח - פעילות עץ המשאלות
מתרגש לקראת היציאה לשטח.
יום חמישי, 18 בנובמבר 2010
תכנון ופליטות גזי חממה בערי ישראל
עידן שלח אליי לינק לכתבה של אביב לביא שמעדכן על דו”ח היקף פליטות גזי החממה בערים בישראל (תודה). בכתבה מצויינת העיר ת”א כעיר בעלת שיעור הפליטות הגדול ביותר לתושב. בכתבה מצויין כמובן כי התוצאות אינן מעידות בהכרח על כך שתושבי ת”א חיים באופן פחות ידידותי לסביבה ויש לציין כי יותר מכך, כי אין קשר בין כמות הפליטות לתושב לבין כמות הפליטות שמייצר תושב של עיר כלשהי בראייה אזורית.
העולם עובר תהליך של עיור (מעבר של אוכלוסיה מהאזורים הכפריים לעירוניים). עם זאת, גם הבעלות על רכב פרטי הולכת ועולה והשימוש בתחבורה ציבורית הולכת ויורדת.
תהליכי השינוי בבסיס הכלכלי של הערים והמדינות, מחקלאות לתעשייה, למסחר ושירותים מביאים עימם שינויים בדפוסי הפעילות העירונית ודפוסי שימושי הקרקע העירוניים.מודל ההתפתחות המטרופולינית (Berg 1987, 1989) מבוסס על “גל צמיחה מטרופולינית” ההולך ומתפשט מהמרכז לשוליים. מודל זה מתאר 4 שלבים עיקריים – עיור, פרבור, פיצול עירוני ועיור מחדש.
בבחינה של השינוי בדפוסי שימושי הקרקע במטרופולין ת”א נמצא כי לאורך השנים הגידול באוכלוסיית המטרופולין נדד מחלקה הפנימי (הגלעין) אל הטבעות הפנימית (שנות ה- 70’), התיכונה (בשנות ה- 80’) והחיצונית (בשנות ה- 90’) לפי סדר זה במעיין “גל צמיחה”. אם כך, ניתן לסכם כי שימושי הקרקע למגורים במטרופולין התפזרו. לאופי הפיתוח (דפוסי היישוב ואינטנסיביות הבנייה – רוויה או בלתי-רוויה) השלכה ניכרת על יעילות מערכות התשתית ובהן מערכות התחבורה הציבוריות. בין השאר נגזרת מכך מדיניות הפיתוח של ערים קומפקטיות.
שינויים מסוג זה ניכרים גם בענפי התעסוקה השונים. התעשייה המסורתית ושימושים הצורכים שטחי קרקע נרחבים (בעלי עתירות שטח) עברו תהליך דומה של ביזור. התעשייה המסורתית נפוצה אף מעבר לשולי הטבעת החיצונית בעוד והתעשייה עתירת הידע נפוצה מהמרכז לטבעת הפנימית ואף לטבעת התיכונה. השירותים העיסקיים והפיננסיים הולכים ומתרכזים בגלעין המטרופולין ובמרכז העסקים הראשי שלו על גבול הטבעת הפנימית.
דפוסי פיתוח אלו מביאים בין השאר לגידול בתופעת היוממות בדפוס רדיאלי מהחוץ כלפי פנים ולהפך. מצאי תשתיות התחבורה ומערכות הסעת ההמונים תלוי באופי הפיתוח כפי שתואר לעיל ובמידה ואיננו רווי דיו מייצר אי יעילות וחוסר כדאיות בהפעלת מערכות תחבורה ציבורית.
עקרון של פיתוח מוקדי תעסוקה נוספים (נקרא לו בשם “עיקרון הפיתוח ההדדי” או “המאזן”) עשוי לפזר את יעדי היוממות ולהגדיל את יעילות מערכות הסעת ההמונים הן אל ומהמרכז והן בין מוקדי התעסוקה הנוספים.
כשהתחלתי לכתוב רציתי להעלות ביקורת מסויימת על הכתבה ולהעלות שאלה שאינני יודע האם הדו”ח העמיק בה. הביקורת שמתייחסת להיבטי צדק סביבתי - לא רק היכן פולטים אלא גם מי פולט ומהיכן הוא מגיע (ועל חשבון מי). האם ייתכן כי דווקא היוממים ודיירי הפרברים (לאו דווקא הבלתי רוויים) אחראים לייצור של יותר גזי חממה לנפש?
תזכורת – לפני כשנה פורסם דו”ח מקינזי אשר קבע כי ניתן להפחית כ- 2/3 מסך פליטות גזי החממה באמצעות שימוש באמצעים טכניים (שימוש באנרגיה ממקורות אנרגיה מתחדשים ו/או נקיים יותר, שיפורים בטכנולוגיית ההנעה, בשיפור צריכת האנרגיה של מכשירי חשמל ובמערכות בקרה מתקדמות, בנייה ירוקה). הדו”ח קבע כי שינויים התנהגותיים (כגון חסכון, הגדלת היצע התחבורה הציבורית, גידול בשימוש באופניים והפחתה של צריכת בשר) עשויים לתרום רק כ- 8% נוספים. בתגובה אדם טבע ודין פרסמה דו”ח מטעמה בשם "התחזית בידיים שלנו" הנוגע בחשיבות בהשקעה במערכות תחבורה ציבוריות, בתשתיות הסעת המונים כחלק ממכלול האסטרטגיה להפחתת פליטות גזי חממה. ובהקשר זה, כדאי לקרוא את המאמר בנושא "ההתחממות הגלובלית והעיר: אתגרים והזדמנויות" ולעיין באתר ICLEI ובעקרונות מלבורן לפיתוח ערים מקיימות.
יום שלישי, 26 באוקטובר 2010
למה משאיות זה טוב ליהודים?

יום חמישי, 26 באוגוסט 2010
באיחור כרגיל, אבל משרד התחבורה מתחיל לתפקד!
כבר כתבתי על זה פוסט ב- 2008 והנושא הועלה עוד הרבה לפני-כן בעשרות פגישות מגמה ירוקה בהן השתתפתי מאז 2004!!!!
אז זהו – זה קרה! אתם מוזמנים לבקר באתר החדש שאמור גם להשתדרג בעתיד ולספק שירותים נוספים. טוב יעשה משרד התחבורה אם יוסיף גאג’טים וקודים לשתילה באתרים בכדי להגדיל את השימוש במאגר המידע ובכדי לספק שירות טוב יותר בעבורו.
אגב, גילוי נאות, אני עובד במשרד שקשור להקמת המאגר – אך אין לי קשר ישיר לפרויקט הספציפי.
אתם מוזמנים להפיץ – ועכשיו קישור מפורט ופשוט: http://bus.gov.il
יום שישי, 30 ביולי 2010
יום רביעי, 9 ביוני 2010
יום שני, 17 במאי 2010
יום שני, 26 באפריל 2010
סיורים להכרת טבע עירוני - אלו שהיו ואלו שמתוכננים...


יום חמישי, 15 באפריל 2010
מיפוי שבילי אופניים נוסף - הפעם על-ידי מגמה ירוקה

יום ראשון, 11 באפריל 2010
מפגש שיתוף ציבור בתכנית העיצוב לחוף המרכזי בת"א-יפו
יום שבת, 10 באפריל 2010
גינת קהילה ומי בא? וגם... סיור טבע עירוני בשכונה - לגלות את הטבע כל כך קרוב!

ההחלטה התקבלה בסופו של תהליך ארוך שכלל:
- סיעור מוחות של תושבים לגבי שטחים אפשריים
- הגדרת קריטריונים של התאמה לגינון, לפעילות בגינה, השפעה על סביבת המיקום, השפעת הסביבה על הפעילות בגינה ועוד.
- סיור משותף עם נציגת העירייה בשטחים והערכתם
- תליית שלטים לצורך קבלת התייחסויות
אז... מה קורה עכשיו? מה השלב הבא שצריך לדעתכם לעשות? אולי להפגש ולדבר על איכויות השטח והפעילויות הרצויות לנו? אפרופו איכויות השטח...
אתמול התקיים סיור להכרת טבע עירוני בשכונה. את הסיור הובילה גלית סמואל מפורום תושבים למען טבע עירוני בת"א-יפו והשתתפו בו גם תושבי שכונות אחרות ופעילים בפורום הירוק בת"א-יפו.
הגיעו משתתפים רבים שנהנו לגלות את מגוון הצמחים המופלא שגדל בר בשטחים הבלתי מרוססים בשכונה (לפי סקר ראשוני של בוטנאי שתרם מזמנו לפעילות הפורום כ- 80 מינים שונים!). נדהמנו גם לגלות כמה מהם יכולים לשמש למאכל כגון החוביזה (חלמית על סוגיה), התודרה הסייגית, מרור הגינות, סרפד וגדילן מצוי... וגם להבין את החשיבות הרבה של הצמחייה העונתית הבלתי פורחת! מצורף קישור לרשימת הצמחים שהוזכרו בסיור.

מסתבר שקיים הסכם בין הפורום לאגף לשיפור פני העיר (שפ"ע) לפיו 3 שטחים ציבוריים נשארים בלתי מרוססים ולא עוברים כיסוח. שטחים אלו כוללים את חורשת רידינג, גן אבנר וחורשת כפר יונה (מסומנים באדום). כמו שאתם בוודאי יודעים לאור עובדה זו, ניתן לראות בשטחים אלו פרחי בר רבים ובהם למשל הפרגים המדהימים שמקשטים אותם בימים אלו.

במסגרת הסיור נשאלה השאלה - מה אנחנו יכולים לעשות בכדי לתרום לשמירה על צמחיית הבר שגדלה בשכונה ומשמשת בית גידול חשוב למיני בעלי חיים שונים וכמקור לאספקת שירותים טבעיים לאדם (האבקה, מזון, ספיחת מזהמים, ועוד)? אני בכל אופן, מתכוון לשלוח מכתב אל גורמים בעירייה לצורך יידוע שלהם לגבי הסיור וההנאה ששאבתי מלגלות את הטבע - כל כך קרוב! השתתפתם? התרשמתם?? - כתבו גם אתם לנבחרי הציבור ולבעלי התפקיד בעירייה!
אפרופו טבע עירוני... היום ראיתי קיפוד קטן מאחורי הארטגלס 5א בשיחים.
יום ראשון, 28 במרץ 2010
פתוח בשבת - ירושלים
Open Jerusalem March 2010 פתוח בשבת בירושלים מרץ
יום שישי, 19 במרץ 2010
מיפוי גינות קהילה בישראל
כמובן שאתם מוזמנים להגיב, להעיר הערות לצורך תיקונים וסתם לתת פידבק חיובי :)
יום שלישי, 16 במרץ 2010
דיווח ממפגש ארגונים בנושא דיור, תכנית המתאר... ועדיין עיכובים בגינה
בקבוצות העבודה התברר לי עד כמה הארגונים השונים, ארגוני השטח והארגונים הארציים יכולים לשתף פעולה. יצא לנו קצת לחשוב על החסמים והזרזים שיכולים לסייע לעבודה המשותפת בנושא.

יום ראשון, 7 במרץ 2010
יום שלישי, 2 במרץ 2010
מיני-דרמה לקראת הקמת גינת הקהילה... ושאר ירקות
- פעילים בשכונה החליטו שהם מעוניינים בהקמת גינת קהילה. הפעילים התגבשו בכמה קבוצות שנפגשו להן יחדיו: במסגרת פעילות שכונתית בנושא הנוכחות החרדית בשכונה, במסגרת פעילות הורים של תלמידי בית הספר אילנות, במסגרת פעילות בפורום תושבים למען טבע עירוני בת"א-יפו [להלן: הפורום].
- תואם שטח עם עיריית ת"א-יפו מטעם אחת הקבוצות בסמוך לבית הספר - השטח הוא חורשה זמנית המיועדת למבני ציבור (חלק משטח בית הספר). בשטח עצי נוי וכן קיימים בו וסביבו עצים ושיחים רבים. השטח הוא שטח שבשנים חולפות (למעט בשנה שעברה) לא רוסס במסגרת הסכם בין עיריית ת"א-יפו והפורום.
- התקיימה פגישת הכרות ותיאום ציפויות בשטח שנבחר לגינה ובה עלו ציפיות שונות מהגינה ובהן: גינון לצורך הפקת מזון, תראפיה אישית באמצעות הגינון, הזדמנות ליצירת וחיזוק הקהילה, חינוך לקיימות וחיזוק הקשר אדם-סביבה, שמירה ופיתוח הטבע העירוני.
- התקיים סיור לצורך בחירה בשטח חלופי לאור הבקשה. שטח חלופי אחד תואר בפוסט קודם. למיטב הבנתי נבחר שטח חלופי בגן אבנר, מצידו השני של בית הספר.
בדיונים עלו שאלות והובעו התייחסויות שונות. להלן לקט קצרצר מבלי להזכיר שמות היות וזה איננו רלוונטי והיות והטיעונים כולם לגיטימיים:
- "השטח שמיועד להקמת הגינה הינו בעל מאפיינים ייחודיים של טבע עירוני: מדובר בשטח פתוח, מעין שדה, שמתכסה במרבדי פריחה צהובה יפהפיה כבר מראשית החורף ועד לחודשי האביב ומושך אליו מגוון ציפורים, פרפרים וחרקים. מדובר באחד השטחים הפתוחים האחרונים בשכונה שמתקיימת בו פריחה טבעית, רציפה ומרהיבה, שמעניקה נוי, יופי ותחושה של טבע בתוך המרקם הבנוי של השכונה"
- "לשטח המקורי... יש את היתרון האדיר של השכנות לבית הספר. היתרון הזה נותן סיכוי הרבה יותר גדול לגינה להצליח, גם מבחינה חקלאית-גינונית ובעיקר מבחינה קהילתית. הזמינות והקלות של ללכת לעבוד קצת בגינה עם הילדים אחרי בית ספר היו מגדילים בהרבה את השותפים בפועל"
- "אכזבתי הקשה מכך שננטש הרעיון המקורי של הגינה הקהילתית בצמוד לשטח בית הספר, בשם הצלת הסביונים... שדות סביונים יש בתקופה זו של החורף כמעט בכל חצר של כל בית משותף בשכונה זו, רק חבל שבעוד חודשיים כל זה יהפוך לקוצים וקש"
- "השטח הצמוד לבית ספר הוא אידיאלי דווקא בגלל מיקומו המרכזי... הזדמנות לחנך דור שלם של ילדים שמתחנכים בבית ספר אילנות במשך שבע שנים מחייהם, ונכונות של בית הספר לשתף את הילדים אפילו בשעות בית הספר... "
- "אני לא רואה חשיבות רבה במיוחד בשימור דונם אחד של צמחיה פחות או יותר טבעית, כשבקרבת מקום... יש עוד דונמים רבים כאלה"
- "מה ש... קיים בגבעה הזאת היא מעטפת מוגנת של שיחים ועצים שלא זוכים לגיזומים תכופים ובשל כך מאפשרים לחיות רבות להתקיים שם... הגינה הקהילתית היתה יכולה לשגשג שם מאוד ויכול להיות שהשטח היה מביא כל כך הרבה מבקרים ושותפים שבאיזשהו מקום היו באים על חשבון אותן חיות וצמחים"
מרתק נכון?! לדעתי זה רעיון טוב לחשוף את כל הפעילים לדיון וללבטים בהקשר לבחירת מיקום הגינה ויש לנו (ולעיריית ת"א-יפו) המון מה ללמוד מהתהליך. אני חושב שממש כדאי לעשות סיכום של הדברים, להשוות בין היתרונות והחסרונות של השטחים שנבחנו ולהפיק "מסמך הסכמות" שבו יוסבר מדוע דווקא שטח זה נבחר וישרת הן אותנו התושבים והן את העירייה. אני חושב שמסמך כזה יכול לסייע ולשמש כדוגמא במסגרת הנוהל שגובש ע"י עיריית ת"א-יפו לעבודה מול פעילי גינות קהילה.
יום שני, 1 במרץ 2010
מחר - סיור לאיתור שטח חלופי לגינת הקהילה ברמת אביב
אנו נדרשים לאיתור שטח חדש בשל העלאת השאלה לגבי החלופות שנבחנו לבחירת השטח על-ידי פורום תושבים למען טבע עירוני בת"א-יפו שציינו ושלחו תמונות מקסימות הממחישות את הפריחה הצהובה היפה במקום. הפורום פועל היום גם לשמירה על מתחמי השיחים בשכונה המשמשים כבית גידול לקיפודים וציפורי סבך.
אז מחר נפגשים בשעה 15:30 ברחוב קרני שבו אותר שטח ראשוני על-ידי נועם. מצורפת מצגת שהכנתי שמתארת את השטח עם תמונות שלו. השטח הוא שטח שמיועד למבני ציבור (חלק משטח גן הילדים הצמוד), מואר בשמש מלאה במשך רוב שעות היממה בחלקו הגדול כאשר ישנו גם חלק מוצל, כולל עצים קיימים ובהם עץ זית, מגודר עם שני שערי כניסה כאשר זה המאפשר כניסה ממזרח פרוץ.
משם הסיור יתקדם לשטחים נוספים שכנראה הוצעו על-ידי גלית סמואל שמרכזת את הפורום. לצערי לא אוכל להצטרף אבל מחכה לשמוע איזה שטח נבחר.
יום שישי, 26 בפברואר 2010
מינים מקומיים - מינים פולשים
יום שלישי, 23 בפברואר 2010
מפגש ראשון בגינת הקהילה ברמת אביב

כרגע הפגישה הבאה נקבעה ליום ו' הקרוב בשעה 12:00 בגינה. נוכח הגשם הצפוי, אנחנו בוחנים אפשרות להתארח בביה"ס או במתנ"ס בשכונה במקום. במסגרת הפגישה אנו צפויים לעבור בבתים השכנים ולספר להם על הגינה ולהזמין אותם להצטרף ולחלק פליירים במידה ולא יהיו אנשים בבית.
איזה כיף להתרגש איתכם!
יום שני, 22 בפברואר 2010
תגובה לפוסט על דיור בר-השגה במגדלי אקירוב
יום ראשון, 21 בפברואר 2010
כנס חירום בנושא הרפורמה בחוק התכנון והבניה

הכנס ייערך במקביל בירושלים, באר-שבע, חיפה ותל אביב-יפו. חלק מההתנגדות של המטה נובעת מההליכים הבלתי שקופים בעליל לקידום החוק החדש וחלקה בעקבות הפגיעה הסביבתית והגדלת הפערים החברתיים שנובעים מהסרת מגבלות תכנוניות קיימות על הרשויות המקומיות (שמקבלות סמכויות רבות יותר) והמצרף עם הרפורמה של הפרטת הקרקעות והרפורמה של פיתוח התשתיות שביבי מרבה לציין.
- קישור לתזכיר החוק באתר משרד הפנים
- איגוד המתכננים מארגן בטאון מיוחד של "תכנון" בנושא הרפורמה עם ניירות עמדה בנושא.
עבדיכם הנאמן עדיין לא הגיע לעבור על תזכיר החוק במלואו... עמכם הסליחה.
יום חמישי, 18 בפברואר 2010
פגיעה תמוהה בעצים ברחוב רידינג
![]() |
![]() |
- היכן וכיצד חלה הטעות דאז?
- האם אגף התברואה בכלל יכול לבצע גיזום (ועוד של עצים פרטיים) וכנראה ללא תיאום ואישור של פקיד היערות העירוני (מנהל מחלקת שפ"ע)?
- האם העצים שנגזמו ממש לאחרונה בפארק המשחקים ברחוב קרני (הרמת נוף) קיבלו את חוות הדעת של מנהלת הרובע?
- האם וכיצד משתפת מנהלת הרובע את התושבים בגיזומים מתוכננים ומקבלת את התייחסותם?
מצרף תמונה של צאלון פורח שתדעו מה הפסדנו:
יום רביעי, 17 בפברואר 2010
גינה קהילתית ברמת אביב


יום שני, 15 בפברואר 2010
מעכשיו דיווחים מהשטח
יום ראשון, 14 בפברואר 2010
מילוי חובות...
יום שבת, 13 בפברואר 2010
כמה אירועי שיתוף הציבור בתכנון שנערכו בתקופה האחרונה
יום שישי, 12 בפברואר 2010
ACT LOCAL THINK GLOBAL קצת הרהורים על קיפודים

יום שלישי, 9 בפברואר 2010
קצת אירועי שיתוף ציבור...
מחר יתקיימו האירועים הבאים
שיתוף הציבור בעידן הדיגיטלי: